Projekt knajpy

Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być interesujący. Jeśli strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie bardzo chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.

Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Równocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na bardzo szybko coś zjeść. Mimo tego atmosfera w takim miejscu również jest na prawdę istotna, zatem należy się postarać o to, ażeby taki projekt był zwyczajnie piękny. Ci, którzy projektują budynku funkcjonalności publicznej mają o sporo trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem wnętrz domów. Przestrzeń publiczną znacznie trudniej zagospodarować. Poza tym sporo zajmują także przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które należy brać pod uwagę, tworząc taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego musi uwzględniać to, że w lokalu musi być świetnie oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego typu przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, by goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą też swobodnie wśród nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być także zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, wręcz małych lokalach, widać że projektant zadbał o każdy detal. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, ażeby wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu przenigdy nie będzie brakować klientów. Każdy, nawet jeżeli ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, chce zjeść w miłej atmosferze. Ważne jest to, jak smakować będzie posiłek, ale nie mniej ważne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Źródło: projekt wnętrza SPA.