Czym jest schładzanie szokowe

Jeżeli już ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, także ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Przygotowując bardzo duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Całe szczęście schładzanie szokowe umożliwia ugotowanie dań uprzednio, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.

Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, lub stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia potrzeba schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, niemniej jednak już w zakładzie przetwórczym konieczne jest użycie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji albo firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak spore zamówienia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze bardzo dobry sprzęt do chłodzenia. Prócz sposobów szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje także możliwość ich mrożenia. Mrożenie szokowe, identycznie jak chłodzenie, następuje w bardzo niedługim czasie. Dzięki temu przygotowane dania albo półprodukty nie tracą swoich właściwości albo struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni gwarantuje, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i tworzyć kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na ostateczny wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki lub sprawiać złudzenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania a także mrożenia potraw zapewnia też, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je zbudować na bieżąco i zaraz sprzedawać. Inaczej, trafiałoby do klientów zepsute lub pozbawione smaku.

Warto sprawdzić: komory szokowego mrożenia.