Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji sporo profesjonalnego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, do której należą także komory szokowego mrożenia można szybko mrozić przygotowane posiłki i w ten sposób transportować je do sklepów, w których będą sprzedawane właśnie jako produkty głęboko mrożone. Komory szokowego mrożenia to urządzenia przenośne i montowane w pomieszczeniach na stałe, które pozwalają bardzo szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej.
Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje szybko, żywność dłużej nadaje się do spożycia i dłużej można ją przechowywać. Poza tym, szybkie zamrożenie powoduje, że desery nie tracą swojego atrakcyjnego kształtu. Potrawy bardzo szybko mrożone zachowują też własne walory smakowe i po rozmrożeniu zdarza się, że trudno rozpoznać, że w ogóle były zamrażane. Dosłownie wytrawni smakosze mogą nie poczuć, że jedzą gotowy produkt, który był już mrożony. Podczas tradycyjnego zamrażania, które następuje bardzo powoli, produkty tracą więcej wody a więc niweluje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa tylko półtora godziny. Wtedy temperatura produktów obniża się do stosownie dwie -3 stopni w sytuacji chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi samochodami z zamontowanymi zamrażarkami. Przyszłościowe komory służące do szybkiego zamrażania produktów są jednocześnie bardzo wydajne i energooszczędne, zatem nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej, co dziś być może jest kluczowe przy obliczaniu kosztów produkcji żywności. Taki sprzęt można kupić, jeżeli już potrzebny jest na stałe. Możliwy jest natomiast również jego wynajem, co staje się coraz bardziej popularne. Firmy zajmujące się cateringiem coraz częściej wynajmują kontenery z komorami do szokowego mrożenia w środku na czas, kiedy będą chciały z nich korzystać, a zatem wówczas kiedy mają najwięcej zamówień.
Dodatkowe informacje: komory szokowego mrożenia.