Jak suszyć zioła

Kolendra to bardzo niskokaloryczne zioło, które może wzbogacić smak wielu potraw. Można ją hodować w doniczce albo ogrodzie. Zioła doniczkowe mają tę przewagę nad tym na rabatach, że dostępne są cały.

rok. Kolendra jest źródłem przeciwutleniaczy, pomaga również regulować ciśnienie krwi i zwalcza zły cholesterol. Regularne spożywanie ziół takich jak kolendra i bazylia może poprawić stan zdrowia. Na pewno zioła są elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Dzięki temu, że można je hodować w doniczce, dostępne są cały rok. Zioła suszone, kupowane w torebkach również będą aromatyczne i sprawdzą się do sosów oraz ziół. Jednakże do sałatek albo pesto najlepiej nadają się świeże zioła. Dzięki nim można usunąć z diety nadmiar soli, który może być szkodliwy. Zioła są czynnikiem wielu potraw. Bazylia najbardziej pasuje do spaghetti ze świeżymi pomidorami i mozzarellą. W przypadku kolendry jadalne są również jej nasiona. Mają korzenny smak, bardziej intensywny niż liście. Są składnikiem przyprawy do piernika. Nierzadko zmielone nasiona kolendry dodaje się do kawy i herbaty. Są także składnikiem indyjskich przypraw, które dodawane są do egzotycznych zup a także dań z makaronu. Kolendrę bardzo łatwo można wyhodować z nasion. Bardzo szybko rośnie a regularne obcinanie jej pędów sprawia, że krzew zagęszcza się. Mając zioła w doniczkach, warto stosować ich regularnie. Dzięki temu ich krzewy będą zbudować kolejne gałązki, na których pojawią się liście. Zioła mogą być używane nie tylko i wyłącznie w kuchni. Wiele z nich jest składnikiem domowych kosmetyków. Niektóre kobiety wykonują z ziół płukanki do włosów. Płukanka z liści mięty pomaga pozbyć się łupieżu i kontroluje się przy włosach, które się przetłuszczają. Podobne zastosowanie będzie mieć miętowy olejek, który również można przygotować we własnym zakresie w domu. Zioła hodowane w doniczkach może też suszyć. Można do tego użyć piekarnika, niemniej jednak temperatura nie może być zbyt wysoka, żeby liście nie spaliły się. Można też użyć suszarki do warzyw lub wysuszyć zioła na słońcu – wtedy trwa to najdłużej.

Warto zobaczyć: bazylia w doniczce.