Właściwie każdy klient restauracji widzi jedynie salę restauracyjną z krzesłami, stołami i w razie potrzeby witryny chłodnicze, w których wystawione są eleganckie desery. Niewielu wie, jak bardzo dużo skomplikowanego sprzętu znajduje się na zapleczu restauracji. Dzięki specjalnym maszynom praca osób na kuchni jest łatwiejsza.
Do każdej restauracji kupuje się zmywarki do szkła redfox. Dziś nikt nie myje naczyń ręcznie, nie tylko i wyłącznie zwracając uwagę na na wygodę i oszczędność wody a także miejsca. Podstawowym powodem tego, że kupuje się zmywarki przemysłowe do naczyń jest to, że myją dokładniej. Naczynia w zmywarce myte są w temperaturze minimum 60 stopni. Nikt nie byłby w stanie umyć talerzy, czy szklanek wodą o tak wysokiej temperaturze. Dzięki temu, że w zmywarkach dostępne są programy z wyższą temperaturą, naczynia są przy tym dezynfekowane. Wysoka temperatura daje możliwość też łatwiej doczyścić szkło, aby nie było na nim żadnych smug. By ułatwić ludziom pracującym w kuchni wykonywanie zadań warto zainwestować w piec wyposażony w automatyczny system myjący do pieców. Takie urządzenia dostosowują sposób mycia pieca do tego, jak bardzo jest zabrudzony. Pozwalają na pozbycie się wszelkich przypaleń a także nalotów z pary, które powstają w procesie pieczenia. Naczynia i sprzęt kuchenny muszą być nienagannie czyste. Dzięki temu, że łatwiej będzie je umyć, zachowanie czystości w restauracyjnej kuchni dla nikogo nie będzie problemem. Inwestycja w zmywarki, czy wyparzarki do naczyń jest zatem koniecznością. Bez wątpienia najbardziej istotne w kuchni są dobrej jakości witryny chłodnicze restoquality a także szafy chłodnicze rm gastro. Taki sprzęt powinien być pojemny, aby zmieściły się w nim wszystkie składniki i gotowe dania, które podaje się na zimno – desery. Oprócz tego warto zainwestować w chłodnie markowych producentów, bo ich cechą charakterystyczną jest to, że są energooszczędne. Musimy pamiętać o tym, że taki sprzęt pozostaje włączony w restauracji 24 godziny na dobę – identycznie jak zwykłe lodówki, zatem to, ile zużywa energii w cyklu dobowym ma ogromne znaczenie.
Zobacz także: piec do pizzy do gastronomii.