Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji wiele profesjonalnego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, można wytwarzać jedzenie na rozległą skalę i dostarczać je do sklepów na dużym obszarze bez ubytku jakości. Wszystkie maszyny wykorzystywane podczas produkcji żywności muszą przechodzić regularne testy i spełniać wyśrubowane normy, które stawia sanepid.
Komory szokowe to urządzenia, które pozwalają bardzo szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej. Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje szybko, żywność można przechowywać znacznie dłużej. Poza tym, szybkie zamrożenie sprawia, że zachowana zostaje tekstura, przykładowo. deserów lodowych i ciast. Podczas tradycyjnego zamrażania produkty tracą więcej wody a zatem redukuje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa od 90 minut do dwie godzin. W tym czasie temperatura produktów redukuje się nawet z 90-95 stopni do należycie 2 -3 stopni w przypadku chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi pojazdami wyposażonymi w kontenery mroźnicze. Te urządzenia wykorzystywane są nie tylko w transporcie lądowym, niemniej jednak też morskim. Poza tym, że w kontenerze jedzenie może być przewożone na dalekie odległości, może on też służyć jako mobilna chłodnia. Istnieje bowiem sposobność ustawienia go w dowolnym miejscu, przykładowo. wtedy gdy chłodnie stacjonarne, zlokalizowane w halach magazynowych, będą przepełnione i wykorzystać dokładnie tak, jak każdą chłodnię. Przyszłościowe chłodnie są energooszczędne, więc nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej. Osoby zainteresowane posiadaniem takiego sprzętu mogą go kupić lub wynająć. W obrocie znajdują się także komory szokowe i kontenery mroźnicze używane. Uwzględniając na ich wysoką cenę, popularny jest zakup tych urządzeń z drugiej ręki. Popyt na kontenery mroźnicze rośnie zwłaszcza latem. Wielu restauratorów decyduje się na wynajem takich urządzeń, ażeby dostarczać klientom należycie schłodzone napoje.
Źródło informacji: komory szokowe.